Gratangen og kirken

Av tore torsdag 8 april 2010, oppdatert fredag 29 Januar 2016 kl 18:34

Naustet ved Årsteinsbrua

Naustet ved Årsteinsbrua Foto: TVH

Gratangen - en varm fjord i nord

Gratangen er et lite Norge i miniatyr - dvs. at naturmessig har denne lille kommunen alt norsk natur kan by på av fjord og fjell og skog og mark - og ikke minst kyst. Gratangen er en kystkommune og har vært preget av fiske og fangst i uminnelige tider. Kystkulturen er derfor Gratangens fremste varemerke med Nord-norsk fartøyvernsenter og Gratangen Båtsamling som flaggskip. Og vi legger også til Gratangen kirke, som jo er formet som et skip under fulle seil som stevner mot soloppgangen i øst. Kirken og dens budskap har i alle tider stått sentralt i gratangsværingenes liv - i glede og i sorg. Gratangen sokn ble i 1999 utskilt fra Ibestad som eget ett-sokns prestegjeld innen Trondenes prosti og Nord-Hålogaland bispedømme. I dag er det sokn i Trondenes prosti.

Gratangen ble egen kommune i 1926 - den gang med et stigende folketall som kuliminerte på 1940-tallet (1946: 2281) og som siden har gått jevnt nedover. I dag er omlag halvparten igjen. Dette har forårsaket en del bekymring for kommunens framtid og skapt mange positive initiativ for å få folk til å flytte til Gratangen. På en måte er Gratangen en utkantkommune, men den ligger samtidig sentralt til i forhold til Sør-Troms og Nordre Nordland med Harstad-Narvik Lufthavn innen rekkevidde på under en times kjøring. Og når Hålogalandsbrua på E6 kommer i 2017, vil Gratangen knyttes nærmere Narvik.

Det er skrevet tykke bygdebøker om Gratangen og det finnes mange informative artikler på nettet. Vi nøyer oss med å legge inn lenker til noe av disse.

I tillegg til Kirkeposten kan du bruke menyen oppe til venstre på siden om du vil ha mer informasjon. Denne siden er under etablering og vi ønsker etterhvert å legge inn mer stoff her.

Gratangen på Norgeskartet

Gratangen på Norgeskartet Foto: Fra SNL